Jocs populars catalans

Jocs populars catalans. Activitat pedagògica per grups escolars

Edat

Aquesta activitat es pot dur a terme a qualsevol dels cicles d’Educació Primària, ja que es poden adaptar a les necessitats del grup.

Objectius

  • Conèixer els jocs populars de Catalunya i també el seu origen i història.
  • Potenciar el treball en equip.
  • Identificar i desenvolupar les habilitats individuals.
  • Desenvolupar les habilitats psicomotrius dels participants.

Continguts

  1. Arrencar cebes.
  2. El Pare Carabasser
  3. El mocador
  4. Estirada de corda
  5. La ferradura
  6. La petanca

Metodologia

Es jugaran als diferents jocs populars amb una petita introducció de la seva història i origen:

Arrencar cebes: joc per infants en què els participants d’un equip estan asseguts a terra un darrere l’altre i agafats per la cintura mentre els de l’altre intenten separar el primer jugador de la fila estirant-lo pels braços.

El Pare Carabasser: joc de penyores. Un infant fa de pare Carabasser i la resta es numeren. Comença el pare Carabasser dient: “El pare Carabasser quan va morir va deixar tantes carbasses”. El qui té aquest nombre dirà: “Què tres? (en cas que ell tingui el sis) Tantes! (un altre nombre) I així anar seguint la cadena fins que un diu un nombre que no existeix o bada i no respon amb prou rapidesa. En aquest cas, paga penyora.

El mocador: es fan dos bàndols, cada un d’ells es numeren donant a cadascú un o més números depenent de quin sigui l’últim número, es posen cada bàndol mirant-se oposadament i es col·loquen els infants de cada equip un al costat de l’altre. El monitor se situa entre els dos bàndols i aguanta un mocador i diu un número dels que han repartit als equips. Els dos participants que tenen el número surten corrent cap al mocador i intenten agafar-lo, el primer que l’agafi correrà cap al seu bàndol intentant que el seu rival no l’atrapi, si l’atrapa queda eliminat, i si el que ha agafat el mocador arriba a la línia del seu equip sense que el contrari l’agafi, queda eliminat el contrari, també s’elimina algú en el moment que un dels participants de l’equip que ha estat cridat, traspassi la línia imaginaria que hi ha davant del mestre, línia situada enmig dels dos equips. En el moment que s’elimina un dels companys de l’equip, el seu número s’ha de repartir entre la resta. Guanya l’equip que es quedi amb membres.

Estirada de corda: els participants es divideixen en dos bàndols. A continuació, es marca una ratlla al terra que delimita la meitat del camp i ambdos grups es col·loquen a banda i banda de la ratlla agafant els extrems de la corda, de la qual, anteriorment s’ha assenyalat la meitat. L’equip que estiri més fort i aconsegueixi que lal senyal de la corda passi al seu camp, és el vencedor.

La ferradura: es clava una vara de ferro a terra i s’assenyala al seu voltat un cercle de 50 centímetres de diàmetre. Cada participant té 3 ferradures. Des d’una distància de dos metres les han de tirar intentant que es quedin agafades a la vara.

La petanca: el joc tracta de llançar una bola al més a prop possible d’un objectiu anomenat mingo o bolig. Els participants es divideixen en grups per competir tres contra tres (tripletes).

Reservar una estada

T’ajudem pas a pas en el procediment per reservar una estada a Berea.